Στην κεντρική πλατεία των Σουρμένων του δήμου Ελληνικού, στον χώρο της φυσικής έδρας της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, βρίσκεται και λειτουργεί το “Ιστορικό και Λαογραφικό Ποντιακό Μουσείο Σουρμένων”.

Πρόκειται για ένα κτίριο σε νεοκλασικό στυλ, που ανεγέρθη το 1998 στην θέση παλαιότερου κτίσματος που είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίας του `50 με προσωπική εργασία των μελών του συλλόγου για να καλύψει τις πολιτιστικές και κοινωνικές ανάγκες της τότε εποχής.

Το δώμα του κτιρίου έχει διαμορφωθεί σε ποντιακό σπίτι με αντικείμενα που έφεραν μαζί τους από τον ιστορικό Πόντο οι πρώτοι κάτοικοι-ιδρυτές του συνοικισμού των Νέων Σουρμένων Αττικής, όταν ως πρόσφυγες ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σε αυτήν την περιοχή.

Στο ισόγειο φιλοξενείται πλούσια συλλογή αντικειμένων, φωτογραφικό υλικό και έγγραφα, μέσα από τα οποία παρουσιάζεται η πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα του συλλόγου από την ίδρυση του (1924) μέχρι σήμερα.

Στο υπόγειο σε ειδικό χώρο φυλάσσονται οι παραδοσιακές στολές των χορευτικών τμημάτων μερικές εκ των οποίων χρονολογούνται στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Σε άλλο χώρο του υπογείου λειτουργεί η βιβλιοθήκη της Ένωσης όπου εκτός από την συλλογή των βιβλίων υπάρχει το ιστορικό αρχείο του συλλόγου καθώς και αρχείο με όλες σχεδόν τις εκδόσεις ποντιακών περιοδικών και εφημερίδων των τελευταίων πενήντα χρόνων.

Το “Ιστορικό και Λαογραφικό Ποντιακό Μουσείο Σουρμένων” είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 7:00 μμ έως τις 9:30 μμ
για τους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία της περιοχής των Σουρμένων του Δήμου Ελληνικού,
αλλά και την ιστορική πορεία των Ελλήνων του Πόντου.