Αγαπητοί Συμπατριώτες και Φίλοι

Στις 12 Μαρτίου 2014 η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση τίμησε τον Ελληνικής καταγωγής Πόντιο Κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλο ως την κορυφαία προσωπικότητα της Ελληνικής Διασποράς . Στη τιμητική αυτή εκδήλωση ο Κοσμοναύτης κάλεσε τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων για να παραβρεθούν σε ένα ιστορικό για το Σύλλογό μας γεγονός που αφορά τον Παγκόσμιο Ποντιακό Ελληνισμό.

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1959 στο Βατούμ της Γεωργίας. Πατέρας του είναι ο Νικολάι Γιουρτσίχιν και μητέρα του η Μικρούλα Γραμματικοπούλου Γιουρτσίχινα. Τελείωσε το σχολείο στο Βατούμ το 1976 και ξεκίνησε τις σπουδές του στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Το 1983 αποφοίτησε ως μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα.

Από το 1983 ως το 1997 εργάστηκε για τη Ρωσική Εταιρεία Διαστήματος Ενέργεια. Εργάστηκε εκεί στο κέντρο ελέγχου ως Μηχανικός. Κατόπιν έγινε αρχιμηχανικός στα διαστημικά προγράμματα Λεωφορείου – Μιρ και ΝΑΣΑ – Μιρ. Το 1997 χρίστηκε υποψήφιος στο κοσμοναυτικό τμήμα της Ενέργειας. Από τότε ταξίδεψε 4 φορές στο διάστημα όπου έμεινε πάνω από 500 μέρες.

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος πρόσφατα συνόδεψε την Ολυμπιακή Φλόγα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο Σότσι της Ρωσίας για την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Μεταξύ άλλων του έχουν απονεμηθεί το μετάλλιο του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το «Βραβείο της Φιλίας» και το «Μετάλλιο Διαστημικής Πτήσης της ΝΑΣΑ».

Όπως ο ίδιος ανέφερε στην πρώτη του αποστολή επέλεξε να πάρει μαζί του στο διάστημα την Ελληνική σημαία, την οποία και παρέδωσε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κο Κωστή Στεφανόπουλο όταν τιμήθηκε ως ο πρώτος και μέχρι σήμερα μοναδικός Έλληνας Κοσμοναύτης. Στο δεύτερο του ταξίδι επέλεξε να πάρει μαζί του την Κυπριακή σημαία την οποία και παρέδωσε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο τρίτο του διαστημικό ταξίδι ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος για να δηλώσει και να τιμήσει την Ποντιακή του Καταγωγή αποφάσισε να πάρει μαζί του στο διάστημα σαν σύμβολο της καταγωγής του ένα τμήμα της ποντιακής γυναικείας φορεσιάς ,τη ΦΟΤΑ (ποδιά).

Έτσι μέσω των συνεργατών του απευθύνθηκε πριν τρία χρόνια στον πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, ο οποίος του παρέδωσε μια παραδοσιακή ΦΟΤΑ από την συλλογή των ιστορικών παραδοσιακών στολών της Ένωσής μας.
Όπως ο ίδιος ανέφερε στην παραπάνω εκδήλωση έβγαλε φωτογραφίες κρατώντας με πολύ υπερηφάνεια το ποντιακό σύμβολο, την ΦΟΤΑ κοιτώντας την Γη από το Διαστημικό Σταθμό.

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι στις 12 Μαρτίου 2014 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων αποφάσισε ομόφωνα να χρήσει τον Θεόδωρο Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλο επίτιμο μέλος της, πράγμα που αναφέρθηκε στην τιμητική εκδήλωση από τον πρόεδρο μας και αποδέχτηκε ο Κοσμοναύτης με πολύ συγκίνηση.

Η εν λόγω ΦΟΤΑ θα εκτεθεί μαζί με τις φωτογραφίες στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Σουρμένων στο πενθήμερο των εκδηλώσεων για το Παμποντιακόν Πανοϋρ του Θωμά 2014 στα Σούρμενα.