Κορυφώνεται σήμερα με το Ταφικό Έθιμο, χορούς και παραδοσιακό Ποντιακό γλέντι μέχρι πρωίας, με κεμεντζέ, ταούλ, τουλούμ, γαβάλ.. κρασί και χαμψία, το  «Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα» που οργάνωσε η Ένωση Ποντίων Σουρμένων για 93η συνεχή χρονιά στα Σούρμενα του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Γεφυρώνοντας τις αποστάσεις και θυμίζοντας όλα όσα μας ενώνουν, τις πενθήμερες εκδηλώσεις τιμούν με την παρουσία τους χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι Πόντιοι στα Σούρμενα ζουν εορταστικές στιγμές, όπως στις ομηρικές γιορτές, καθώς ο θάνατος και η φθoρά μεταλλάσσονται σε ύμνο για τη ζωή με αθλητικούς, πνευματικούς, καλλιτεχνικούς αγώνες. Πιστοί στις ρίζες και την παράδοση από τις αλησμόνητες πατρίδες, βιώνουν και διαιωνίζουν τα ήθη και έθιμά τους.

Χθες την τιμητική τους είχαν ποντιακά συγκροτήματα από την Β. Ελλάδα, ενώ νωρίτερα διοργανώθηκε με επιτυχία για 4η φορά το Ποδοσφαιρικό Συναπάντεμα Προσφυγικών Ομάδων με αγώνες παλαιμάχων που προέρχονται από τις ομάδες: ΠΑΟΚ, Α.Ε.Κ., Πανιώνιος, Απόλλωνας, Ιωνικός Νίκαιας, Αθλητικός Σύλλογος Σουρμένων.

Τα χορευτικά συγκροτήματα Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμαριάς «ΟΙ ΜΙΘΡΙΟΙ» από την Ν. Θεσσαλονίκη, ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας και η Ένωση Ποντίων Πανοράματος ξεσήκωσαν τον κόσμο που βρέθηκε στην πλατεία των Σουρμένων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και οι παίκτες του ΠΑΟΚ οι οποίοι άνοιξαν και το ποντιακό γλέντι με χορό.

Tο χθεσινό Ποντιακό γλέντι τίμησαν με την παρουσία τους παίκτες του ΠΑΟΚ που γλέντησαν μαζί με τον κόσμο χορεύοντας με κεμεντζέ, ταούλ, τουλούμ, γαβάλ…

Το πρωί, Κυριακή του Θωμά και του Αγ. Γεωργίου, τελέστηκε για 95η χρονιά το Ταφικό Έθιμο στο Κοιμητήριο Σουρμένων, ένα έθιμο που έφεραν από τον ιστορικό Πόντο οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής και το τηρούν με ευλάβεια αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας, αποκορύφωμα του πενθημέρου που πλέον έχει γίνει θεσμός.

Τo βράδυ στην πλατεία Σουρμένων, ο Φάρος Ποντίων Πατρών και η Ένωση Ποντίων Πολίχνης θα παρουσιάζουν ποντιακούς χορούς, ενώ την εκδήλωση θα κλείσει το χορευτικό της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων κάτω από μια πανδαισία χρωμάτων από βεγγαλικά.

Οι εκδηλώσεις στα Σούρμενα είναι στη συνείδηση των Ποντίων μεγάλος θεσμός αντίστασης στην τάση για αποσύνθεση της κοινωνίας μας και των πολιτιστικών μας αξιών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλούν περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το site της Ένωσης, www.sourmena.gr.