H παρουσία και η δράση του Πολεμικού Ναυτικού στην Μικρά Ασία. 1912-1922

Δημοσιοποιώντας για πρώτη φορά σημαντικές πτυχές της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού με ένα οδοιπορικό στην παρουσία και τη δράση του Πολεμικού Ναυτικού την περίοδο 1912-1922 στη Μικρά Ασία, άνοιξε η αυλαία των πενθήμερων εκδηλώσεων της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, αποκορύφωνα των οποίων είναι το Ταφικό Έθιμο.

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα ο Υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Γέροντας αναφέρθηκε εκτενώς στην δράση του Πολεμικού Ναυτικού κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, αλλά και στην παρουσία του στον Εύξεινο Πόντο προβάλλοντας σπάνια φωτογραφικά και αρχειακά ντοκουμέντα από ελληνικές και ξένες πηγές. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η για πρωτη φορα προβολή βίντεο με την βομβαρδισμένη από ελληνικά πλοία Σαμψούντα, που εκείνη την εποχή ήταν κέντρο εφοδιασμού του Κεμάλ.

Ο Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Γέροντας Π.Ν. παρουσιάζει για πρώτη φορά ιστορικά ντοκουμέντα του αρχείου της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, από ελληνικές και ξένες πηγές, σχετικά με τη δράση του Πολεμικού Ναυτικού στην Μικρά Ασία 1912-1922

Ο Υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού με την τιμητική πλακέτα, που του απένειμε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων Γιώργος Σαραφίδης, πλαισιωμένος από κορίτσια του χορευτικού.

 Σημαντική ήταν και η αναφορά του Επιτελούς Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού στην εκστρατεία στην Μεσημβρινή Ρωσία, αλλά και στους Αντιπλοίαρχο Ι. Γιαννηκώστα και Υποναύαρχο Γ. Κακουλίδη δυο κεντρικές μορφές.

 Ενδιαφέρον είχε επίσης η περίπτωση του ατμόπλοιου Ένωσης, μια ιστορία με πολλά ερωτήματα, αλλά και η αναφορά του Υποπλοιάρχου κ. Γέροντα στον βομβαρδισμό της Σαμψούντας από το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ το 1922.

 Στην εκδήλωση παρεβρέθησαν ο Πλοίαρχος Λεωνίδας Τσιαντούλας, Διευθυντής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, ο Πλοίαρχος Μιαούλης Μπουρατζής, Περιφερειάρχες, δήμαρχοι και άλλοι τοπικοί παράγοντες.  

Ο Υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού με την τιμητική πλακέτα, που του απένειμε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων Γιώργος Σαραφίδης, πλαισιωμένος από κορίτσια του χορευτικού.

Στο φετινό «Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά ΄ς σα Σούρμενα» που πραγματοποιείται για 93η συνεχή χρονιά από 19 έως 23 Απριλίου στα Σούρμενα του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης και φέτος αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι Πόντιοι στα Σούρμενα ζουν εορταστικές στιγμές, όπως στις ομηρικές γιορτές, καθώς ο θάνατος και η φθορά μεταλλάσσονται σε ύμνο για τη ζωή, με αθλητικούς, πνευματικούς, καλλιτεχνικούς αγώνες. Πιστοί στις ρίζες και την παράδοση από τις αλησμόνητες πατρίδες, βιώνουν και διαιωνίζουν τα ήθη και έθιμά τους. Βέβαια και φέτος όλα τα δρώμενα θα κλείνουν με πολύ χορό και γλέντι, μεταφέροντας μηνύματα χαράς και ελπίδας.

Στο στιγμιότυπο από αριστερά ο Πλοίαρχος Λεωνίδας Τσιαντούλας Π.Ν., Διευθυντής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, ο Υποπλοίαρχος Π.Ν. και παρουσιαστής της δράσης του Πολεμικού Ναυτικού στην Μικρά Ασία 1912-1922 Παναγιώτης Γέροντας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων Γιώργος Σαραφίδης και ο Πλοίαρχος Μιαούλης Μπουρατζής Π.Ν.

Οι εκδηλώσεις λοιπόν συνεχίζονται σήμερα με την μύηση στην ποντιακή κουζίνα, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει ότι στις φετινές εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος παίκτες παλαίμαχων προσφυγικών ομάδων ποδοσφαίρου (Α΄ Εθνική):

– Πέμπτη 20/4/2017: Ομιλία με θέμα «Ποντιακή κουζίνα, παράδοση & υγιεινή διατροφή» και θα ακολουθήσει γευσιγνωσία με ποντιακά εδέσματα.

– Παρασκευή 21/4/2017: Μουσικοχορευτική Παράσταση Παραδοσιακοί Χοροί από την Ελλάδα.

– Σάββατο 22/4/2017: Διοργανώνεται για τέταρτη φορά το Ποδοσφαιρικό Συναπάντεμα Προσφυγικών Ομάδων με αγώνες παλαιμάχων που προέρχονται από τις ομάδες ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Απόλλωνας, Ιωνικός Νίκαιας, Αθλητικός Σύλλογος Σουρμένων. Το απόγευμα θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

– Την Κυριακή του Θωμά (23/4), θα τελεστεί το Ταφικό Έθιμο στο Κοιμητήριο Σουρμένων, ένα έθιμο που έφεραν από τον ιστορικό Πόντο οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής και το τηρούν με ευλάβεια αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας, αποκορύφωμα του πενθημέρου που πλέον έχει γίνει θεσμός.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, στις 21, 22 & 23 Απριλίου στην πλατεία Σουρμένων, ποντιακοί σύλλογοι και σύλλογοι άλλων περιοχών απ’ όλη την Ελλάδα με τα χορευτικά συγκροτήματά τους παρουσιάζουν ποντιακούς και άλλους παραδοσιακούς χορούς.

 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλούν περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το site της Ένωσης, www.sourmena.gr