Παραδοσιακοί χοροί από επτά συγκροτήματα, σηματοδότησαν χθες την έναρξη του Ποντιακού γλεντιού, με το χορό και το τραγούδι να αποτελούν το σημαντικό κρίκο ανάμεσα στην ιστορική και την λαϊκή παράδοση στο πενθήμερο «Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά ΄ς σα Σούρμενα» που πραγματοποιείται για 93η συνεχή χρονιά από 19 έως 23 Απριλίου στα Σούρμενα του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Βασικός σκοπός της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων το χορευτικό της οποίας άνοιξε χθες το βράδυ στην πλατεία την εκδήλωση είναι η ανάδειξη και η παραστατική παρουσίαση της σχέσης των παραδοσιακών χορών και τραγουδιών με παλαιότερες και σύγχρονες μορφές ζωής και λαϊκές εκφράσεις που αντικατοπτρίζουν διάφορες κοινωνικές και ηθικές – θρησκευτικές αξίες, ιδέες, αντιλήψεις και συνήθειες του λαού μας. Λαϊκή έκφραση που ζωντανεύει διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με τα τοπικά ήθη και έθιμα, κάτι που αναδείχθηκε χθες αφού εκτός από το χορευτικό συγκρότημα των Σουρμένων, χόρεψαν ο Σύλλογος Κρητών Ελληνικού «Ο Ψηλορείτης», ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ελληνικού «Το Ζάλογγο», ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΛΑΟ.ΠΟΛΙ.Σ., ο Σύλλογος Λυκουριωτών Καλαβρύτων, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικοχορευτικής παράδοσης «ΧΟΡΕΙΑ», το ΕΛ.ΚΕ.ΛΑ.Μ.- Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών.

Το πρόγραμμα παρουσιάζει ο Λάζος Τερζάς, ψυχή και των φετεινών εκδήλωσεων

Το σημερινό πρόγραμμα μεγάλο και πολυποίκιλο ξεκινά με την διοργάνωση για τέταρτη φορά του Ποδοσφαιρικού Συναπαντήματος Προσφυγικών Ομάδων με αγώνες παλαιμάχων που προέρχονται από τις ομάδες ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Απόλλωνας, Ιωνικός Νίκαιας, Αθλητικός Σύλλογος Σουρμένων. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά συμμετέχει σε αυτή την διοργάνωση.

Το απόγευμα θα τελεστεί στο Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Σουρμένων Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και αρτοκλασία υπέρ υγείας των απανταχού της γης Ποντίων. Θα τεθούν προς προσκύνηση τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευγενίου, Πολιούχου Τραπεζούντας και του Αγ. Γεωργίου του Καρσλίδη.

Τα δρώμενα θα κλείσουν με παραδοσιακούς χορούς από τρία συγκροτήματα αλλά και γλέντι, μεταφέροντας μηνύματα χαράς και ελπίδας.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Κυριακή του Θωμά (23/4), όπου θα τελεστεί το Ταφικό Έθιμο στο Κοιμητήριο Σουρμένων, ένα έθιμο που έφεραν από τον ιστορικό Πόντο οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής και το τηρούν με ευλάβεια αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας, αποκορύφωμα του πενθημέρου που πλέον έχει γίνει θεσμός.

Και φέτος όπως έδειξε και η χθεσινή βραδιά τιμούν με την παρουσία τους χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τους Πόντιους στα Σούρμενα να ζουν εορταστικές στιγμές, όπως στις ομηρικές γιορτές, καθώς ο θάνατος και η φθορά μεταλλάσσονται σε ύμνο για τη ζωή, με αθλητικούς, πνευματικούς, καλλιτεχνικούς αγώνες. Πιστοί στις ρίζες και την παράδοση από τις αλησμόνητες πατρίδες, βιώνουν και διαιωνίζουν τα ήθη και έθιμά τους.

 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλούν περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το site της Ένωσης, www.sourmena.gr.