Για 97η συνεχή χρονιά η καρδιά του Οικουμενικού Ποντιακού Ελληνισμού κτύπησε δυνατά στα Σούρμενα το διάστημα 1-5 Μαίου κατά την διάρκεια του πενθήμερου “ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2019 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα” που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Σουρμένων.

Οι μνήμες της εγκατάστασης των Ποντίων στα Σούρμενα αναβίωσαν μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων όπως η ποντιακή παράσταση «Φώταγας» όπου η θεατρική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης μετέφερε στην σκηνή μια αληθινή ιστορία στην οποία τα γεγονότα διαδραματίζονται στον Πόντο, στα μεσόγεια του Νομού Τραπεζούντας. 

 Το πλούσιο πενθήμερο των εκδηλώσεων περιλάμβανε επίσης ομιλίες στο Πολιτιστικό Κέντρο Ένωσης Ποντίων Σουρμένων με αναφορές στον ανθρωπισμό των Ποντίων από τους Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλάλι και Μιχάλη Χαραλαμπίδη, χαμψία και ποντιακό γλέντι, χορούς από παραδοσιακά συγκροτήματα με κορύφωση την Κυριακή του Θωμά με την τέλεση του «Ταφικού Εθίμου», που έφεραν μαζί τους από τον Πόντο, οι πόντιοι της περιοχής, και που τελείται με ευλάβεια αναλλοίωτο όλα αυτά τα χρόνια.

Του «Ταφικού Εθίμου» προηγήθηκε Όρθρος και αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, προεξάρχοντος του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντώνιου, και στη συνέχεια ξεκίνησε από το ναό μια μεγαλειώδης πομπή, αποτελούμενη από μέλη των πολιτιστικών συλλόγων που συμμετέχουν στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις — με τις παραδοσιακές φορεσιές και με τα λάβαρα των σωματείων τους—, με ιερείς και πλήθος κόσμου, με κατεύθυνση το κοιμητήριο της περιοχής, οπού έγινε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων όπου γης Ποντίων, όπως θέλει το έθιμο, που οι ρίζες του χάνονται στην αρχαιοελληνικά χρόνια.

«Η γνώση της ιστορίας είτε ως εμπειρία για τους μεγαλύτερους, είτε ως παράδοση για τους νεότερους, καθιστά το παρελθόν οδηγό για το παρόν και το μέλλον», ανέφερε με την ευκαιρία του κλεισίματος και των φετινών εκδηλώσεων ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων κ. Γιώργος Σαραφίδης, προσθέτοντας «Σήμερα, απόγονοι των τραντέλλενων του Πόντου, ακολουθώντας το χρέος τιμής στη μνήμη όλων όσων έμειναν εκεί ποτίζοντας με το αίμα τους τα αγιασμένα χώματα, αλλά και όσων αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, κρατάμε άσβεστη τη φλόγα στο καντήλι της Μνήμης, διατηρώντας αναλλοίωτη την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των προγόνων μας. Γιατί εμείς είμαστε οι αρνητές της Λήθης», κατέληξε ο κ. Σαραφίδης.        

Το πενθήμερο των εκδηλώσεων ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα, με το ποντιακό θεατρικό δράμα «Φώταγας», που είχε αναφορές στη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Το άγνωστο, αλλά πολυτιμότατο κομμάτι του νεοελληνικού θεάτρου και της λαογραφίας, το ποντιακό θέατρο, που το διατηρούν μέχρι σήμερα και το αγαπούν ιδιαίτερα οι Πόντιοι, αναβίωσε με την παράσταση την ποντιακή ζωή του χθες και του σήμερα. Μάλιστα η θεατρική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου & Φίλων Θεσσαλονίκης επέλεξε τις εκδηλώσεις της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων για να πραγματοποιήσει την πρεμιέρα του έργου σε μια κατάμεστη αίθουσα, όπου οι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Γιάννης Γεωργιάδης καταχειροκροτήθηκαν.

 Την επόμενη μέρα μέλη και φίλοι της Ένωσης βρέθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο της Ένωσης για τις ομιλίες των Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλάλι και Μιχάλη Χαραλαμπίδη.   

 Την Παρασκευή το βράδυ μια πραγματική πανδαισία ηχοχρωμάτων, οργάνων, ερμηνειών και παραδοσιακών τραγουδιών και χορών γέμισε την κεντρική πλατεία, που ήταν κατάμεστη από κόσμο στα Σούρμενα.

 Το Σάββατο, ύστερα από τον πανηγυρικό Εσπερινό που έγινε στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων Ποντίων παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς. Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων προσέφερε στον κόσμο… κρασί και χαμψία και ακολούθησε παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, με κεμεντζέ, νταούλ’, τουλούμ’! Γι’ αυτό μερίμνησαν οι Γιάννης Κουρτίδης και Κώστας Θεοδοσιάδης στο τραγούδι, Ματθαίος Τσαχουρίδης στη λύρα, Γιάννης Αραματανίδης στο τουλούμ’ και το γαβάλ’, και οι Γρηγόρης Κεκρίδης, Παντελής Νικολαΐδης και Γιάννης Οικονομάκος στο νταούλι.

Με καλλιτέχνες που τιμούν τις ρίζες τους ταξιδεύοντας το κοινό σε μουσικά μονοπάτια της γνήσιας παραδοσιακής μουσικής, σε παραδοσιακούς ήχους που επιμελήθηκαν με πολύ αγάπη και μεράκι, τα χορευτικά Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής Νάουσας, Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος από την Θεσσαλονίκη και το μεγάλο χορευτικό της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων με 100 χορευτές στο πάλκο, το βράδυ της Κυριακής στην κεντρική πλατεία Σουρμένων, ολοκληρώθηκαν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο “ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2019 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα”. Και του χρόνου!!!