ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η καρδιά του Οικουμενικού Ποντιακού Ελληνισμού κτύπησε δυνατά στα Σούρμενα το διάστημα 11-15 Απριλίου κατά την διάρκεια του πενθήμερου “ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2018 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα” που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Σουρμένων και το οποίο έχει καθιερωθεί να πραγματοποιείται την εβδομάδα της Διακαινησίμου.

Οι μνήμες της εγκατάστασης των Ποντίων στα Σούρμενα αναβίωσαν μέσα από το Ιστορικό Λεύκωμα που εκδόθηκε από τον Δήμο Ελληνικού- Αργυρούπολης με τίτλο “Ελληνικό: Ψυχή της πόλη μας είναι οι μνήμες της”, που παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ένωσης. Ο Δήμος με την έκδοση αυτού του Λευκώματος θέλησε να τιμήσει τη μνήμη των πρώτων σκαπανέων του ελληνικού, και όλων εκείνων που στο διάβα της ιστορίας έσμιξαν μαζί τους, και έκτισαν από τα θεμέλια μια καινούρια πόλη.

Το πλούσιο πενθήμερο των εκδηλώσεων περιλάμβανε επίσης χαμψία και ποντιακό γλέντι, χορούς από παραδοσιακά συγκροτήματα με κορύφωση την Κυριακή του Θωμά με την τέλεση του «Ταφικού Εθίμου», που έφεραν μαζί τους από τον Πόντο, οι πόντιοι της περιοχής, και που τελείται με ευλάβεια αναλλοίωτο εδώ και 96 χρόνια.

Του «Ταφικού Εθίμου» προηγήθηκε Όρθρος και αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Παύλου, και στη συνέχεια ξεκίνησε από το ναό μια μεγαλειώδης πομπή, αποτελούμενη από μέλη των πολιτιστικών συλλόγων που συμμετείχαν στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις — με τις παραδοσιακές φορεσιές και με τα λάβαρα των σωματείων τους—, με ιερείς και πλήθος κόσμου, με κατεύθυνση το κοιμητήριο της περιοχής, οπού έγινε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων όπου γης Ποντίων, όπως θέλει το έθιμο, που οι ρίζες του χάνονται στην αρχαιοελληνικά χρόνια.

«Η ιστορική μνήμη ενός λαού είναι ανεκτίμητος σύμβουλος για να χαράξει την πορεία του στο μέλλον», ανέφερε με την ευκαιρία του κλεισίματος και των φετινών εκδηλώσεων ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων κ. Γιώργος Σαραφίδης, προσθέτοντας : «Έτσι κι εμείς, παρά τις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, οφείλουμε να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, ως βασικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Με αίσθημα ευθύνης για τη βαριά κληρονομιά που φέρουμε θεωρούμε ότι και φέτος τα καταφέραμε», κατέληξε ο κ. Σαραφίδης.        

Το πενθήμερο των εκδηλώσεων ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα, στο γήπεδο Σουρμένων, με το 5ο Ποδοσφαιρικό Συναπάντεμα Προσφυγικών Ομάδων, όπου οι ομάδες των παλαιμάχων Πανιωνίου, Φωστήρα, Νέας Ιωνίας, Πρωτέα Παλαιάς Φώκαιας, ΑΟ Καλαμακίου και Αθλητικού Συλλόγου Σουρμένων αναμετρήθηκαν μεταξύ τους. Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων επισκιάστηκε από τον αιφνίδιο θάνατο του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Πρωτέα Παλαιάς Φωκαίας, Χρήστου Μανούσκου.

Την επόμενη μέρα εκατοντάδες μέλη και φίλοι της Ένωσης κατέκλυσαν το πολιτιστικό κέντρο της Ένωσης για την παρουσίαση του βιβλίου-ιστορικού λευκώματος «Ελληνικό: Ψυχή της πόλης μας είναι οι μνήμες της», όπου «ζωντάνεψε» η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, γεφυρώνοντας απρόσμενα την ιστορία των Πόντιων που χάνεται στα βάθη των αιώνων, με την σημερινή ζωή των ανθρώπων αυτών στην περιοχή.

Την Παρασκευή το βράδυ μια πραγματική πανδαισία ηχοχρωμάτων, οργάνων, ερμηνειών και παραδοσιακών τραγουδιών και χορών γέμισε την κεντρική πλατεία, που ήταν κατάμεστη από κόσμο στα Σούρμενα.

Το Σάββατο, ύστερα από τον πανηγυρικό Εσπερινό που έγινε στο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων Ποντίων παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.

Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων προσέφερε στον κόσμο… κρασί και χαμψία και ακολούθησε παραδοσιακό ποντιακό γλέντι μέχρι πρωίας, με κεμεντζέ, νταούλ’, τουλούμ’! Γι’ αυτό μερίμνησαν οι Χρήστος Ακριτίδης και Γιάννης Κουρτίδης στο τραγούδι, Δημήτρης Ξενιτόπουλος στη λύρα, Γιάννης Αραματανίδης στο τουλούμ’ και το γαβάλ’, και Γρηγόρης Κεκρίδης, Παντελής Νικολαΐδης και Γιάννης Οικονομάκος στο νταούλι.

Με καλλιτέχνες που τιμούν τις ρίζες τους ταξιδεύοντας το κοινό σε μουσικά μονοπάτια της γνήσιας παραδοσιακής μουσικής, σε παραδοσιακούς ήχους που επιμελήθηκαν με πολύ αγάπη και μεράκι, τα χορευτικά Μωμόγεροι: Ποντιακός Μορφωτικός Σύλλογος Αγ. Δημητρίου –Ρυακίου Κοζάνης, Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Αγ. Θεόδωρος Γαβράς» και το μεγάλο χορευτικό της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, στο “ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2018 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα”, το βράδυ της Κυριακής στην κεντρική πλατεία Σουρμένων, ολοκληρώθηκαν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.