Δελτίο Τύπου 3/5/2019

Ένα πλούσιο «οδοιπορικό» χορευτικού θεάματος με «άρωμα» παραδοσιακής Ελλάδας που ξεσήκωσε τους συμμετέχοντες στην όμορφη βραδιά περιελάμβανε η τρίτη ημέρα των πενθήμερων εκδηλώσεων στο “ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2019 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα” που διοργανώνει η Ένωση Ποντίων Σουρμένων.

Πανδαισία τοπικών στολών, παραδοσιακών ήχων και χορευτικών κινήσεων από κάθε γωνιά του ελληνικού χώρου πλημμύρισαν την εκδήλωση που καθήλωσε με την αυθεντικότητά της και τη ζωντάνια της. Με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από πολλές περιοχές της Ελλάδας, η εκδήλωση ταξίδεψε μουσικοχορευτικά το κοινό σε μονοπάτια της παράδοσης που διατηρούνται ζωντανά και ατόφια μέχρι τις μέρες μας!

Την εκδήλωση άνοιξε το χορευτικό της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, που φέτος γιορτάζει τα 95 χρόνια από την ίδρυσή της, ως γνήσιος εκφραστής και θεματοφύλακας της ποντιακής παράδοσης και ακολούθησαν ο Σύλλογος Κρητών Ελληνικού “O Ψηλορείτης”, Σύλλογος Ηπειρωτών Ελληνικού “Το Ζάλογγο”, Λύκειο των Ελληνίδων Τριπόλεως, Λύκειο των Ελληνίδων Μεγάρων, Σχολή Παραδοσιακών Χορών Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, Χορευτικό Εργαστήρι Ν. Ιωνίας, «ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ» Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός ‘Ομιλος Γλυφάδας.

Σήμερα (Σάββατο) τo απόγευμα θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, κ.κ. Αντωνίου. Επίσης, θα τεθούν προς προσκύνηση τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου Τραπεζούντας και του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη. Το βράδυ στην πλατεία ποντιακοί χοροί από τα συγκροτήματα Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Τεμένους – Παρανεστίου «Ο Προφήτης Ηλίας» από την Δράμα και Ποντιακός Μορφωτικός Σύλλογος Κλείτου Κοζάνης. Στην συνέχεια παραδοσιακό ποντιακό γλέντι μέχρι πρωίας, με κεμεντζέ, ταούλ’, τουλούμ’, γαβάλ… κρασί και χαμψία!